poniedziałek, 9 marca 2015

Ciasto czekoladowo - bananowe


Bo do kawki najlepiej pasuje ciasto, a czekoladowe najbardziej…


Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 175 g mąki
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia


ew. 1/2 tabliczki czekolady do przygotowania polewy + rodzynki/wiórki kokosowe/migdałowe do posypania

Ciepłe masło ucieram z cukrem na białą masę, zmniejszam obroty miksera i dodaję po kolei jajka, mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i kakao, rozgniecione banany i wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Dokładnie mieszam i wylewam do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Jeszcze ciepłe ciasto polewam czekoladą rozpuszczoną z 2 - 3 łyżkami gorącej wody. Posypuję płatkami migdałów i podaję z czarną kawą.

Przepis na ciasto pochodzi z bloga mojej koleżanki Kasi - Świat Pachnie Szarlotką, oryginalny przepis tutaj.

Do ciasta popijałam tę kawę od Przyjaciół Kawy - link.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...