Bo do kawki najlepiej pasuje ciasto, a czekoladowe najbardziej…
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 175 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 3 jajka
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
ew. 1/2 tabliczki czekolady do przygotowania polewy + rodzynki/wiórki kokosowe/migdałowe do posypania
Ciepłe masło ucieram z cukrem na białą masę, zmniejszam obroty miksera i dodaję po kolei jajka, mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i kakao, rozgniecione banany i wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Dokładnie mieszam i wylewam do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Jeszcze ciepłe ciasto polewam czekoladą rozpuszczoną z 2 - 3 łyżkami gorącej wody. Posypuję płatkami migdałów i podaję z czarną kawą.
Przepis na ciasto pochodzi z bloga mojej koleżanki Kasi - Świat Pachnie Szarlotką, oryginalny przepis tutaj.
Do ciasta popijałam tę kawę od Przyjaciół Kawy - link.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz