piątek, 1 maja 2015

Kopytka z serem


Kopytka z serem robimy dokładnie tak jak "normalne" kopytka, dodajemy jedynie sera :)
Co czyni je delikatniejszymi i lżejszymi…

Składniki dla 4 osób:



  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag białego sera
  • 1 jajko
  • ok. 120 - 150 g mąki
  • szczypta soli


Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, szczyptę soli i mąkę partiami. Mąki powinniśmy dodać jak najmniej, tak tylko, żeby dało się uformować kluski. Im mniej mąki, tym kopytka delikatniejsze.
Omączonymi rękoma na omączonej stolnicy formujemy wałek i kroimy kluski. Delikatnie wrzucamy na wrzątek, gotujemy kilka sekund od wypłynięcia, wyławiamy łyżką cedzakową.
Podajemy np. z masłem.

Smacznego!






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...