Kopytka z serem robimy dokładnie tak jak "normalne" kopytka, dodajemy jedynie sera :)
Co czyni je delikatniejszymi i lżejszymi…
Składniki dla 4 osób:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 20 dag białego sera
- 1 jajko
- ok. 120 - 150 g mąki
- szczypta soli
Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, szczyptę soli i mąkę partiami. Mąki powinniśmy dodać jak najmniej, tak tylko, żeby dało się uformować kluski. Im mniej mąki, tym kopytka delikatniejsze.
Omączonymi rękoma na omączonej stolnicy formujemy wałek i kroimy kluski. Delikatnie wrzucamy na wrzątek, gotujemy kilka sekund od wypłynięcia, wyławiamy łyżką cedzakową.
Podajemy np. z masłem.
Smacznego!
Hmm, takich z serem jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń