Zapraszam na szybki makaron, sos do przygotowania w 10 minut…
Składniki dla 2 osób:
- 200 g makaronu bavette, ale możecie też użyć spaghetti
- ok. 20 krewetek
- puszka krojonych pomidorów lub 2 - 3 świeże pomidory
- 50 ml białego wina
- 100 g koziego twarożku
- 2 ząbki czosnku
- do posypania - tarty parmezan i bazylia
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Makaron gotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W tym czasie na oliwie podsmażyłam posiekany czosnek, dodałam pomidory (świeże należy wcześniej obrać ze skórki i pokroić), wino, gotowałam 5 minut, dodałam serek, pogotowałam, żeby się dobrze rozpuścił i na ostatnie 3 minuty wrzuciłam krewetki (wcześniej odmrożone i obrane). Sos doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Odcedzony makaron dodałam do sosu, wymieszałam i podałam posypany tartym parmezanem i bazylią.
Smacznego!
Chciałabym skosztować, bo wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie takie danie przyrządzić :)
Usuń