Bardzo lubię makarony, a szczególnie te z sosami, które można przygotować w czasie gotowania się makaronu :)
Składniki dla 4 osób:
- opakowanie makaronu kokardki , u mnie Lubella
- ok. 30 dag surowego łososia
- 1/2 kg świeżego szpinaku lub 1/2 paczki mrożonego szpinaku w liściach
- 1 - 2 szalotki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 25 dag mascarpone
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oliwy
- łyżka masła klarowanego
- 4 - 5 łyżek tartego parmezanu
Mastaw wodę na makaron i gotuj go według zaleceń producenta.
W tym czasie na maśle i oliwie podsmaż posiekaną szalotkę lub czosnek, możesz dać, w zależności od upodobań, mniej lub więcej zarówno cebuli jak i czosnku. Dodaj szpinak (świeży lub mrożony, ale wcześniej odmrożony i wyciśnięty). Po ok. 2 - 3 minutach dodaj łososia podzielonego na cząstki, podsmaż przez minutę i wrzuć ser. Wymieszaj pogotuj ze 2 minuty i do sosu dodaj ugotowany al dente makaron.
Posyp parmezanem i podawaj!
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie :) Lubię wykorzystywać makaron kokardki do dań :)
OdpowiedzUsuń