niedziela, 26 maja 2013

Zupa fasolowa na żeberku wędzonym


Od paru dni za oknem szaleje deszcz, więc zamiast chłodnika nagotowałam gar rozgrzewającej jesiennej zupy - fasolówki...

Składniki:

  • żeberko wieprzowe wędzone (moje miało ok. 3/4 kg)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 3 ziemniaki
  • szklanka suchej fasoli
  • opakowanie przecieru pomidorowego (u mnie Valfrutta - taki)
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Fasolę namoczyć na noc.
Żeberko umyć, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, zalać ok. 1,5 l zimnej wody i gotować ok. godzinę. Wrzucić wymoczoną i wypłukaną fasolę, gotować ok. 20 minut. Warzywa obrać, pokroić, wrzucić do zupy.  Dodać przecier, majeranek, posolić i popieprzyć do smaku. Gotować do miękkości warzyw.
Podawać z kawałkiem żeberka.

Smacznego!



Przepis powstał w ramach testowania produktów Index Food.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...