Od paru dni za oknem szaleje deszcz, więc zamiast chłodnika nagotowałam gar rozgrzewającej jesiennej zupy - fasolówki...
Składniki:
- żeberko wieprzowe wędzone (moje miało ok. 3/4 kg)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 3 ziemniaki
- szklanka suchej fasoli
- opakowanie przecieru pomidorowego (u mnie Valfrutta - taki)
- łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
Fasolę namoczyć na noc.
Żeberko umyć, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, zalać ok. 1,5 l zimnej wody i gotować ok. godzinę. Wrzucić wymoczoną i wypłukaną fasolę, gotować ok. 20 minut. Warzywa obrać, pokroić, wrzucić do zupy. Dodać przecier, majeranek, posolić i popieprzyć do smaku. Gotować do miękkości warzyw.
Podawać z kawałkiem żeberka.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach testowania produktów Index Food.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz