wtorek, 28 maja 2013

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami


Pomysł na poniższe danie zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku, oryginalny przepis tutaj.


Składniki dla 4 osób:


  • jedna polędwiczka wieprzowa ok. 500-600g
  • sól, pieprz do natarcia polędwiczki
  • łyżka oleju do smażenia
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • garstka suszonych grzybów
  • łyżka klarowanego masła
  • kieliszek porto
  • łyżka sosu worcester
  • łyżka sosu sojowego
  • pieprz do smaku


Polędwiczkę należy umyć, oczyścić z błonek i tłuszczu, natrzeć solą i pieprzem i odstawić przynajmniej na godzinę. Grzyby namoczyć na godzinę a potem podgotować w tej samej wodzie. Po ostudzeniu pokroić na mniejsze części, ale wody nie wylewać :)
Polędwiczki smażyć na maśle po 5-10 minut z każdej ze stron (zależy od grubości polędwiczki), odłożyć na talerz na kilka minut, żeby odpoczęła.
Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki lub połówki, podsmażyć na maśle wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Dodać porto, odparować alkohol. Dodać suszone grzyby wraz z wodą z ich gotowania oraz resztę przypraw, poddusić ok. 15 minut.
Polędwiczkę pokroić na plastry, podać z pieczarkami i puree ziemniaczanym.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. pyszna! polecam też wrzucić polędwiczkę na ruszt http://www.zgrilla.pl/grillowane-poledwiczki-wieprzowe-w-boczku/ pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...