Deser ten nazywany jest również duńską szarlotką lub duńskimi triflami. Jest niezwykle prosty w wykonaniu, mało słodki, ja go dodatkowo wzbogaciłam aromatycznymi przyprawami - kardamonem, cynamonem i wanilią.
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże jabłka
- 2 - 3 łyżki cukru
- 100 g biszkoptów
- 3 łyżki masła
- szklanka zimnej śmietanki kremówki
- opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- opakowanie cynamonu
- 2 łyżeczki kardamonu mielonego
Jabłka umyłam, obrałam, wykroiłam gniazda nasienne i pokroiłam w drobną kostkę. W garnku udusiłam je z odrobiną wody, cukrem, 2 łyżeczkami kardamonu i 2 łyżeczkami cynamonu. Jabłka dusiły się ok. 15 minut. W tym czasie zmiksowałam biszkopty na kaszkę. Na patelni rozgrzałam masło, dodałam zmiksowane biszkopty, resztę cynamonu i smażyłam często mieszając aż do zrumienienia biszkoptów. Po ostudzeniu nakładałam naprzemiennie jabłka i biszkopty w szklankach. Wykończyłam śmietaną ubitą z cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią.
Smacznego!
Mniam, bardzo taki lubię :)
OdpowiedzUsuń