środa, 10 grudnia 2014

Policzki wołowe duszone z warzywami w czerwonym winie


Uwaga, waga, policzki wołowe do kupienia w pewnym sklepie na B… taka wiadomość obiegła niedawno fora dla blogerów kulinarnych. Pobiegłam i ja do swojego sklepu i policzki nabyłam, wyszły tak pyszne, że zaraz kupiłam kolejne i schowałam do zamrażalnika :)




Składniki:


  • 1 kg policzków wołowych
  • 1/2 selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1/2 butelki czerwonego wina
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 suszone papryczki chili
  • 5 -6 liści laurowych
  • pieprz w ziarnach
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki suszonej szałwii
  • olej do smażenia
  • 2  - 3 łyżki mąki
  • sól i cukier do smaku
  • 3 łyżki masła


Policzki umyłam, oczyściłam z błon, oprószyłam mąką i delikatnie podsmażyłam. To samo zrobiłam z cebulą, marchewką i selerem. Mięso ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, na nim ułożyłam podsmażone warzywa, dodałam przyprawy, zioła, czosnek i zalałam całość winem. Przykryłam i do piekarnika! Piekło się 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 140 stopni.
Po upieczeniu wyjęłam mięso, sos zmiksowałam, doprawiłam solą i cukrem i dodałam masła.
Uduszone policzki podałam z polentą, można też robić zwykłe puree :)
Ależ to było dobre…

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...