Zawsze po przygotowaniu tiramisu zostaję z czterema białkami i zastanawiam się jak je zużyć. Prawie zawsze są to bezy. Dzisiaj powstała wariacja z dodatkiem kakao i cynamonu z dodatkową orzechową posypką.
A przepis na doskonałe tiramisu znajdziecie - TUTAJ.
Składniki:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g cukru pudru
- łyżeczka kakao
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Białka o temperaturze pokojowej ubijać ze szczyptą soli powoli dodając cukier. Po ok. 10 minutach powinna powstać sztywna i błyszcząca masa. Na sam koniec dodać cynamon i kakao i wymieszać.
Pianę nakładać do rękawa cukierniczego (ja używam torebki do zamrażania, z której po nałożeniu masy wycinam róg) i wyciskać kształtne beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bezy posypać można posiekanymi orzechami, ja użyłam laskowych. Bezy należy suszyć w piekarniku w temperaturze 110 - 120 stopni przez ok. 2 godziny.
Smacznego!
Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na bezy cynamonowe z książki Elizy Mórawskiej pt. "Słodkie", którą dostałam dwa lata temu od Mikołaja...
Mmm, uwielbiam bezy, z takimi dodatkami muszą być jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuń