Zostałam zaproszona do wypróbowania w kuchni nowego piwa Książęcego Chlebowo Miodowego z dodatkiem miodu lipowego. Postanowiłam upiec w nim mięso, tzw. sztukę mięsa…
Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu:
Składniki:
- ok. 1 kg wołowiny (u mnie mostek)
- butelka piwa Książęce Chlebowo Miodowe
- 1/4 kg kiszonej kapusty
- 2 gwiazdki anyżu
- 10 goździków
- 2 kawałki kory cynamonu
- sól, pieprz do smaku
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i naszpikować goździkami. W brytfannie ułożyć kapustę, na niej mięso i zalać piwem. Dodać anyż i cynamon, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na ok. 3 godziny (w zależności od rodzaju i wielkości kawałka mięsa, należy je po prostu piec do miękkości). Podawać wraz z pieczoną kapustą i butelką piwa :)
Smacznego!
Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce
Chlebowo Miodowe w ramach konkursu kulinarnego „Książęce Mistrzostwa Smaku – Chlebowo Miodowe”.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń