Bardzo dawno nie robiłam risotto, a to takie wdzięczne i wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu danie. Dla mnie jedynym problemem przy przyrządzaniu risotto jest brak drobiowego rosołu, ratuję się wtedy mrożonym (zawsze staram się mieć opakowanie w zamrażarce) albo na szybko przygotowuję bulion warzywny.
Tym razem jako dodatek do ryżu wykorzystałam mięso z pieczonego dzień wcześniej kurczaka (można je zastąpić podsmażoną piersią kurczaka) oraz jarmuż toskański (cavolo nero), który ma mniejsze i węższe liście od jarmużu zielonego.
Składniki na 4 osoby:
- 400 g ryżu na risotto
- ok. 150 - 200 ml białego wina
- 100 g masła
- 1 duża cebula
- 1 - 2 szklanki pokrojonego mięsa z pieczonego kurczaka
- 3 gałązki jarmużu toskańskiego albo jedna zwykłego
- szklanka tartego parmezanu
- ok. 1 litra warzywnego lub drobiowego bulionu
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Na połowie masła podsmażamy, a raczej szklimy drobniutko pokrojoną cebulę, wrzucamy ryż i szklimy, żeby każde ziarnko zrobiło się przezroczyste od wchłoniętego masła.
Na szklisty ryż wlewamy wino, mieszamy i czekamy aż wsiąknie a zapach alkoholu ulotni się pozostawiając jedynie esencję.
Jarmuż myjemy i kroimy na paski mniej więcej jedno - centymetrowe, dodajemy do ryżu i chwilę podsmażamy.
Następnie do ryżu wlewamy łyżką wazową bulion, jak wsiąknie to dopiero kolejną łyżkę, i tak wlewamy i mieszamy...
Ryż nie może być wodnisty, ma być al dente, czyli delikatny i kremowy ale nie rozgotowany. Cały proces gotowania powinien nam zająć ok. 20 minut.
Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia lub płyty, wrzucamy resztę masła i parmezan, solimy, pieprzymy, dodajemy do smaku gałki muszkatołowej, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty, żeby danie odpoczęło.
Nakładamy na talerze i podajemy risotto w głębokich talerzach posypane parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz