Bardzo prosty barszcz, praktycznie robi się sam…
Składniki dla 4 osób:
- 1,5 kg buraków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka suszonych grzybów
- 2 łyżki sosu rybnego
- listek laurowy
- łyżka klarowanego masła
- łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz do smaku
Buraki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości, czyli ok. 1 godzinę.
W tym czasie z podanych warzyw ugotować bulion warzywny (ok. 2 litry). Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle. Doprawić sosem rybnym, pieprzem do smaku. Buraki ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Włożyć do garnka, zalać bulionem, gotować 30 minut i odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia barszczyk podgrzać (nie gotować bo ściemnieje) i doprawić octem oraz solą i pieprzem.
Smacznego!
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń