Gołąbki – potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Ja farsz zrobiłam tradycyjny, ale zamiast liści kapusty użyłam cukini...
Składniki dla 4 osób:
- 4 małe cukinie
- 400 g szynki wieprzowej QAFP (do zmielenia)
- szklanka gotowanego ryżu
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- pół litra gęstego sosu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Cukinie umyć, odciąć im czapeczki, wydrążyć miąższ tworząc miseczki na farsz.
Szynkę wieprzową QAFP umyć, osuszyć i zmielić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, ostudzić. W misce wymieszać mięso, ryż, cebulę, wyciśnięty czosnek i jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziać cukinie i nakryć je kapelusikami. Ustawić je w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, podlać sosem pomidorowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Zjadać w całości :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz