niedziela, 26 października 2014

Cukinia nadziewana wieprzowiną QAFP czyli prawie gołąbki


Gołąbki – potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Ja farsz zrobiłam tradycyjny, ale zamiast liści kapusty użyłam cukini...

Składniki dla 4 osób:



  • 4 małe cukinie
  • 400 g szynki wieprzowej QAFP (do zmielenia)
  • szklanka gotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • pół litra gęstego sosu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku


Cukinie umyć, odciąć im czapeczki, wydrążyć miąższ tworząc miseczki na farsz.
Szynkę wieprzową QAFP umyć, osuszyć i zmielić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, ostudzić. W misce wymieszać mięso, ryż, cebulę, wyciśnięty czosnek i jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziać cukinie i nakryć je kapelusikami. Ustawić je w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, podlać sosem pomidorowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Zjadać w całości :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...