Składniki na trufle (mi wyszło ok. 60 szt):
- 300 g cukru pudru
- 20 szt. pokruszonych biszkoptów
- 150 g miękkiego masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g marcepanu (może też być nugat)
- 50 g oliwy z oliwek
- 50 g kakao
- 50 g mielonych orzechów (dałam laskowe)
- łyżeczka cynamonu (można wymiennie dodać skórkę pomarańczową, chili, kardamon, co tam komu w duszy gra)
- do obtaczania - mielone orzechy, kruszone biszkopty, kakao, cynamon
Mieszamy w mikserze (szczęśliwi Ci co posiadają KA ;) miękkie masło, cukier, biszkopty, roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, marcepan (lub nugat), oliwę, kakao, orzechy i cynamon na gładką masę. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki, wyjmujemy, toczymy malutkie kuleczki, obtaczamy je w mielonych orzechach i znowu pakujemy do lodówki :)
Smacznego!
Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMmm, smakowite kuleczki :)
OdpowiedzUsuń