Sezon na jabłka w pełni, każą kupować, jeść i przerabiać jabłka, to ja się słucham i gotuję z jabłkami…
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 4 kurze uda
- 12 - 16 średnich ziemniaków
- 2 cebule
- 3 kwaśne jabłka
- butelka cydru
- 2 łyżki oleju
- sól, grubo mielony pieprz, cynamon, mielone goździki
Uda myjemy, nacinamy, smarujemy olejem, nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2 godziny. Ziemniaki obieramy, cebulę też i kroimy na ósemki, jabłek nie obieramy, wykrawamy tylko gniazda nasienne i też kroimy na ósemki. Wszystko układamy na blaszce, polewamy cydrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 40 minut, od czasu do czasu podlewając cydrem. Podwyższamy temperaturę i uruchamiamy grilla na ok. 15 minut, żeby udka się ładnie zrumieniły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz