piątek, 3 października 2014

Udka kurze pieczone z ziemniakami, jabłkami i cydrem


Sezon na jabłka w pełni, każą kupować, jeść i przerabiać jabłka, to ja się słucham i gotuję z jabłkami…


Składniki na obiad dla 4 osób:



  • 4 kurze uda
  • 12 - 16 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 kwaśne jabłka
  • butelka cydru
  • 2 łyżki oleju
  • sól, grubo mielony pieprz, cynamon, mielone goździki


Uda myjemy, nacinamy, smarujemy olejem, nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2 godziny. Ziemniaki obieramy, cebulę też i kroimy na ósemki, jabłek nie obieramy, wykrawamy tylko gniazda nasienne i też kroimy na ósemki. Wszystko układamy na blaszce, polewamy cydrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 40 minut, od czasu do czasu podlewając cydrem. Podwyższamy temperaturę i uruchamiamy grilla na ok. 15 minut, żeby udka się ładnie zrumieniły.

Smacznego!





Jabłka wytrawnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...