Uwielbiamy tiramisu, możemy jeść je na okrągło. Uwielbiamy też musy owocowe, zwłaszcza jabłkowy. I jeszcze dostałam trochę cydru do popróbowania… więc niewiele się namyślając wszystko połączyłam i wyszło mi tiramisu jabłkowo - gruszkowe, całkiem pyszne :)
Składniki na 4 osoby:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 1/2 szklanki cydru
- kawałek kory cynamonu
- 2 żółtka
- 5 - 6 łyżek cukru
- 200 g mascarpone albo opakowanie serka Almette jabłkowo-gruszkowego
- 12 okrągłych biszkoptów
- kakao do posypania
Jabłka i gruszki umyć, obrać, pokroić na drobne kawałeczki, wrzucić do garnka, dodać 2 łyżki cukru, cynamon, zalać cydrem (pozostawiając 2-3 łyżki do nasączania biszkoptów) i gotować ok. 15 minut, aż owoce się rozpadną. Wystudzić.
Żółtka zmiksować z cukrem do białości, dodać serek, delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy.
Na dno pucharka ułożyć biszkopt, skropić go cydrem, na to nałożyć mus i masę jajeczno-serową, czynność powtórzyć 3 razy.
Pucharki wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!
świetnie to wygląda. gruszki i jabłka - pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń