sobota, 4 października 2014

Tiramisu jabłkowo - gruszkowe z cydrem


Uwielbiamy tiramisu, możemy jeść je na okrągło. Uwielbiamy też musy owocowe, zwłaszcza jabłkowy. I jeszcze dostałam trochę cydru do popróbowania… więc niewiele się namyślając wszystko połączyłam i wyszło mi tiramisu jabłkowo - gruszkowe, całkiem pyszne :)



Składniki na 4 osoby:


  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1/2 szklanki cydru
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 żółtka
  • 5 - 6 łyżek cukru
  • 200 g mascarpone albo opakowanie serka Almette jabłkowo-gruszkowego 
  • 12 okrągłych biszkoptów
  • kakao do posypania


Jabłka i gruszki umyć, obrać, pokroić na drobne kawałeczki, wrzucić do garnka, dodać 2 łyżki cukru, cynamon, zalać cydrem (pozostawiając 2-3 łyżki do nasączania biszkoptów) i gotować ok. 15 minut, aż owoce się rozpadną. Wystudzić.
Żółtka zmiksować z cukrem do białości, dodać serek, delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy.
Na dno pucharka ułożyć biszkopt, skropić go cydrem, na to nałożyć mus i masę jajeczno-serową, czynność powtórzyć 3 razy.
Pucharki wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego!




Jabłko z cynamonem 2014

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...