Conchiglie rigate, czyli słoneczne muszlki to typowy makaron dla rejonów Campanii i południowych Włoch. Ponieważ tak pięknie i słonecznie się nazywa, przyrządziłam go z dyniowym słonecznym rozgrzewającym sosem, spróbujcie, zapraszam!
Składniki dla 4 osób:
- szklanka pokrojonej dyni
- pierś kurczaka
- paczka makaronu Malma conchiglie rigate
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm korzeń imbiru
- mała cebulka
- gałązka rozmarynu
- puszka mleka kokosowego
- łyżka klarowanego masła
- sól, pieprz do smaku
Na klarowanym maśle podsmażyłam dynię z drobno posiekanym czosnkiem i imbirem. Kurczaka pokroiłam w kostkę, dodałam do dyni. Dołożyłam również posiekaną cebulkę i rozmaryn. Podlałam kilkoma łyżkami wody, dusiłam ok. 15 minut.
Makaron ugotowałam al dente według czasu podanego na opakowaniu. Odcedziłam i dodałam do sosu. Można trochę posypać parmezanem, ale ja akurat nie miałam :)
Smacznego!
Mleko kokosowe i dynia to ciekawe zestawienie. Nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem, ale wydaję sie byc trafne. Muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńJa często dodaję mleko kokosowe do zupy dyniowej :)
UsuńO ciekawe, też bardzo lubię zupę dyniową. Najczęściej dodawałam trochę śmietany, ale spróbuję z mlekiem kokosowym ;)
OdpowiedzUsuń