Zdrowe i pożywne babeczki z pełnoziarnistej mąki, gdzie słodycz banana i dyni została przełamana ostrością imbiru, w sam raz na drugie śniadanie :)
Składniki na 12 babeczek:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- szklanka musu dyniowego
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1/3 kostki masła
- 1 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 łyżki kandyzowanego imbiru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Dynię kroimy w kostkę, lekko podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Ostudzoną dynię miksujemy i odmierzamy jedną szklankę. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, rozbełtane jajko w temperaturze pokojowej, masło roztopione wcześniej i wystudzone oraz resztę składników i mieszamy, niby można mikserem ale ja dziobałam banany widelcem i tak też dokończyłam ciasto. A na koniec dodajemy mój sekretny składnik - kandyzowany imbir pokrojony na drobne kawałki.
Ciasto nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papierkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 25 minut.
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie gdzie można wygrać taką książkę.
Z imbirem to coś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuń