sobota, 1 listopada 2014

Bardzo szybka zupa - szpinakowa z ziemniakami


Czasami nie ma czasu, żeby dłużej pobyć w kuchni. Wtedy zamiast zjadać coś na szybko, robić kanapkę czy pożerać ciastka, wystarczy szybciutko zrobić szybką i pożywną zupę. Będzie gotowa w pół godziny...


Składniki dla 4 osób:

  • 500 g szpinaku świeżego lub paczka mrożonego (ale nie ciapka tylko liście)
  • 5 - 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • 1 l mleka
  • łyżka klarowanego masła
  • sól do smaku


Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku na klarowanym maśle podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać ziemniaki, chwilę podsmażyć. Zalać mlekiem i gotować ok. 15 minut. W tym czasie umyć, osuszyć i posiekać szpinak (mrożony wystarczy rozmrozić i odsączyć), dodać go do zupy i gotować kolejne 10 minut. I już, można podawać :)

Smacznego!

Szybkie zupy!

3 komentarze:

  1. Byłam pewna, że zupa ze szpinaku mi nie zasmakuje. Pomyliłam się i to bardzo. Ten przepis całkowicie zmienił moje nastawienie. Bardzo mnie to cieszy, bo mam skłonność do spożywania wielu niezdrowych dań, i omijania tych naprawdę zdrowych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie, uwielbiam zupy z ziemniakami :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...