Czasami nie ma czasu, żeby dłużej pobyć w kuchni. Wtedy zamiast zjadać coś na szybko, robić kanapkę czy pożerać ciastka, wystarczy szybciutko zrobić szybką i pożywną zupę. Będzie gotowa w pół godziny...
Składniki dla 4 osób:
- 500 g szpinaku świeżego lub paczka mrożonego (ale nie ciapka tylko liście)
- 5 - 6 średniej wielkości ziemniaków
- 5 - 6 ząbków czosnku
- 1 l mleka
- łyżka klarowanego masła
- sól do smaku
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku na klarowanym maśle podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać ziemniaki, chwilę podsmażyć. Zalać mlekiem i gotować ok. 15 minut. W tym czasie umyć, osuszyć i posiekać szpinak (mrożony wystarczy rozmrozić i odsączyć), dodać go do zupy i gotować kolejne 10 minut. I już, można podawać :)
Smacznego!
Byłam pewna, że zupa ze szpinaku mi nie zasmakuje. Pomyliłam się i to bardzo. Ten przepis całkowicie zmienił moje nastawienie. Bardzo mnie to cieszy, bo mam skłonność do spożywania wielu niezdrowych dań, i omijania tych naprawdę zdrowych.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńCoś dla mnie, uwielbiam zupy z ziemniakami :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)