Nigdy się nie bawiłam w przyrządzanie nalewek, likierów czy innych alkoholowych eliksirów, a w tym roku szaleję, zrobiłam już 2 nalewki (z pędów sosny i malinową) a teraz likier!
Składniki:
- 1 l mleka skondensowanego niesłodzonego
- 0,25 l spirytusu
- 5 - 6 łyżek rozpuszczalnej kawy
- szklanka cukru
Przepis zaczerpnęłam z bloga ABC Mojej Kuchni - tutaj.
Zmiksowałam mleko z cukrem i kawą w blenderze a potem wolnym strumieniem wlewałam spirytus. Po uzyskaniu gładkiego płynu przelałam do butelek. Wyszło mi dwie butelki po 0,5 l i jedna 0,25 l.
Ja swój trzymam w lodówce, podobno po tygodniu już jest dobry, ja próbowałam na drugi dzień i był wyśmienity :)
Smacznego!
Przepis fatalny!!!!!!kawa się nie miksuje dobrze bo zostały gródki i cukier też jest wyczuwalny!!! Porażka
OdpowiedzUsuńDziwne… mi się wszystko doskonale połączyło, bez grudek...
Usuń