środa, 19 listopada 2014

Łosoś na kołderce z orientalnego jarmużu


Jak młodzież znika na weekend, dorośli sobie dogadzają, jedzą jarmuż, rodzynki i wszystkie te dziwne bleee smaki ;)


Składniki dla 2 osób:



  • filet łososia ok. 45 dag
  • gałąź jarmużu
  • 1 szalotka lub średnia cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kieliszka białego wina
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka płynnego miodu
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki ziaren sezamu


Z łososia zdjąć skórę, umyć go, osuszyć, natrzeć łyżką sosu sojowego i odstawić.
Jarmuż umyć i pokroić w cienkie paski, cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i wyciśnięty czosnek, podsmażyć minutkę. Dodać jarmuż, wino, rodzynki, miód, sos sojowy i rybny. Dusić ok. 15 minut. W ty czasie ułożyć łososia na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Patelnię z jarmużem zdjąć z ognia, dodać oleju sezamowego i wymieszać. Łososia układać na kołderce z sałatki jarmużowej i posypać ziarnami sezamu.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Mmmmm, wygląda przepysznie! Świetny przepis, trzeba koniecznie go wypróbować. Świetne połączenie smaków. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...