Zrobiłam naprawdę pyszne curry, ale bez mięsa… narzeczony pogrzebał widelcem, popróbował i zapytał "a gdzie mięso?", ach Ci mężczyźni…
Składniki dla 4 osób:
- duża cebula
- szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- szklanka pokrojonej w kostkę cukinii
- szklanka pokrojonego bakłażana
- 1 1/2 szklanki gęstego soku pomidorowego
- opakowanie serka kremowego Apetina India
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka masła klarowanego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 łyżeczki chili
- 4 łyżki posiekanej kolendry
Na patelni rozgrzałam oliwę z masłem, dodałam cebulę pokrojoną w grubą kostkę, dorzuciłam przyprawy i smażyłam 3 minuty. Dodałam dynię, smażyłam 5 minut. Dodałam cukinię i bakłażana i smażyłam kolejne 5 minut. Wlałam sok pomidorowy i dusiłam 15 minut. Na sam koniec dodałam serek Apetina India i dokładnie wymieszałam.
Curry podałam z szafranowym ryżem jaśminowym. Posypałam posiekaną kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz