Tradycyjnie na niedzielę gotuję rosół, najczęściej drobiowy z prawdziwej wiejskiej kury, ale tym razem wyszedł wołowy. Bo miałam ochotę na sztukę mięsa w sosie chrzanowym :)
Składniki dla 4 osób:
- kilogramowy kawałek wołowiny np. pręgi
- 2 - 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie
Sos
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka rosołu
- szklanka śmietanki
- 3 łyżki tartego chrzanu
- łyżka soku z cytryny
- sól, cukier do smaku
Mięso umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać warzywa, podpieczoną cebulę, przyprawy i gotować do miękkości, czyli jakieś 2 godziny.
Przygotować sos - na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć chwilkę, dodać rosół i śmietankę, pogotować chwilkę, zestawić z ognia. Dodać chrzan, doprawić cytryną, solą i cukrem.
Sztukę mięsa najczęściej podaje się z ziemniakami i buraczkami, u mnie akurat była z kaszą gryczaną i mizerią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz