poniedziałek, 24 listopada 2014

Czekolada z żurawiną czyli blok czekoladowy ale inny niż w PRL-u


Zadanie z języka angielskiego mojego syna - zrób ciasto i podaj kolegom przepis. Młody zrobił (z niewielką moją pomocą) blok czekoladowy, a właściwie czekoladę z żurawiną. Skorzystaliśmy z TEGO przepisu.



Składniki na średnią keksówkę:


  • 200 g sypkiego mleka w proszku (jeżeli nie jest sypkie trzeba zmiksować)
  • 200 g kakao
  • 400 g dobrego prawdziwego masła
  • 200 g cukru
  • 100 g suszonej żurawiny


Masło rozpuszczamy z cukrem, ja umieściłam miskę miksera nad parą wodną. Włączamy mikser i powoli dodajemy mleko w proszku wymieszane wcześniej z kakao. Na koniec dodajemy żurawinę.
Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub innej formy i chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny. Wyjmujemy i kroimy w plastry lub kostkę.

Smacznego!




Prezenty na Mikołajki

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...