Ja przygotowałam jego słodką, deserową wersję czyli lokshen kugel, przygotowywaną z makaronu jajecznego, jajek i twarogu. Do swojej wersji dodałam musu gruszkowego, mocno przyprawiłam, mam nadzieję że Wam posmakuje :)
Składniki dla 4 osób:
- opakowanie makaronu Czaniecki łazanki
- 250 g białego pełnotłustego sera
- 100 ml śmietanki
- 3 jajka
- 4 łyżki miękkiego masła
- 100 g rodzynek
- 2-3 gruszki
- 4 łyżki cukru
- łyżka cynamonu
- łyżka kardamonu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- masło do posmarowania formy
Makaron łazanki Czaniecki ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i przelałam zimną wodą. Z gruszek i odrobiny wody ugotowałam mus. Twaróg bardzo dokładnie rozdrobniłam widelcem. W misce miksera wymieszałam twaróg, śmietankę, jajka, masło, ostudzony mus, cukier, rodzynki i przyprawy. Do masy dodałam ostudzony makaron, całość dokładnie wymieszałam. Do wysmarowanej masłem formy przelałam masę. Piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż do zrumienienia wierzchu. Lokshen kugel można jeść na zimno lub ciepło, jedynie po wyjęciu piekarnika trzeba jej dać 20 minut na stężenie, łatwiej będzie kroić :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz