Czasami zupę trzeba zrobić szybko...
Składniki dla 4 osób:
- 3 średniej wielkości pomidory
- puszka pomidorów pelati, czyli bez skórki :)
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść bazylii
- 3-4 kromki bagietki
- wywar warzywny ok. 1 l
- łyżka masła
- łyżka śmietany do dekoracji
- sól, pieprz do smaku
Pomidory świeże obieramy ze skóry i drobno kroimy usuwając środki. Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Wrzucamy pomidory świeże i z puszki, chwilę podsmażamy. Dodajemy wywar i gotujemy przez 20-30 minut, wrzucamy pokrojoną bagietkę i bazylię, gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy a potem przecieramy przez sitko. Gdyby zupa była za rzadka, można dodać jeszcze bagietki. Podajemy na talerzu udekorowane śmietaną.
Zupę przygotowałam na warsztatach Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO.
Pięknie udekorowana ta Twoja zupa, Joasiu,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)