środa, 30 stycznia 2013

Pomidor zatrzaśnięty w słoiku czyli warsztaty z włoskiej kuchni


Gościłam niedawno wraz z kilkunastoma blogerkami na warsztatach kulinarych organizowanych przez firmy Agros Nova i Glass is Life. Zostałyśmy zaproszone do Centrum Techniki Kulinarnej DORAM.

Bohaterami spotkania były sosy Łowicz zamknięte w słoikach Glass is Life:


W pierwszej części w krótkiej prezentacji usłyszeliśmy o wyjątkowości sosów i ich szklanych opakowań...

Otóż sosy włoskie Łowicz zawierają aż do 175 gramów pomidorów na 100 gramów produktu. To bogactwo pomidorów  oraz klasycznych włoskich dodatków: bazylii – w sosie Basilico, papryczki chilli – w Arrabiacie oraz oliwek i kaparów – w sosie Puttanseca składa się na ich wyjątkowy smak. 
Przygotowane z naturalnych składników Sosy włoskie Łowicz, zamknięte w eleganckim szklanym opakowaniu wyróżniającym się na półce sosów, opatrzonym białą etykietą, to produkt dla wszystkich wielbicieli prawdziwego włoskiego smaku. Sosy Arrabbiata, Puttanesca i Basilico nie zawierają sztucznych barwników. Tradycyjny sposób przygotowania – wekowanie – gwarantuje zachowanie wyjątkowych wartości smakowych. 





Następnie znany szef kuchni Giancarlo Russo uczył nas przygotowywania domowego makaronu i łączenia go z sosami Łowicz a jedzeniowa stylistka Monika Walecka pokazywała nam jak układać ślicznie i apetycznie makaronowe dania na talerzach a potem pięknie je fotografować.


Następnym punktem programu było samodzielne przygotowywanie makaronu i stylizacja dań, niby gotowałyśmy to samo, ale zobaczcie że u każdego wyglądało to inaczej:







Po przygotowaniu dań makaronowych Giancarlo zaproponował jeszcze 3 dania które można przyrządzić przy użyciu sosów włoskich Łowicz:

  1. petto di tacchino con sugo di basilico, czyli kotleciki z piersi indyka z sosem włoskim Łowicz Basilico
  2. merluzo all putanesca, czyli filet z dorsza z sosem włoskim Łowicz Puttanesca
  3. filetto di manzo all'arrabiata, czyli polędwicę wołową w sosie włoskim Łowicza Arrabiatta




I na koniec nie obyło by się bez pamiątkowego zdjęcia:


Dziękuję organizatorom za zaproszenie a Was zapraszam na konkurs, który jutro ogłoszę :)


2 komentarze:

  1. MAM JUŻ POTRAWĘ PRZYGOTOWANĄ I SFOTOGRAFOWANĄ I NA PEWNO JĄ NIEDŁUGO DOŁĄCZĘ SIĘ DO AKCJI. NA RAZIE BRAK MI CZASU TO OGARNĄĆ. A CO DO SOSÓW SĄ PYSZNE:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...