środa, 30 stycznia 2013

Lazania szpinakowo - serowo - pomidorowa



Lazanię podałam w moim nowy nabytku foremkach do zapiekania jednoosobowych firmy Le Creuset, kupionych w mega okazyjnej, jak na tę firmę, cenie :)


Składniki dla 2 osób:


  • kilka płatów makaronu lazanii, ja używam takiej, która nie wymaga wcześniejszego gotowania
  • 40 dag szpinaku mrożonego w liściach, u mnie Bonduelle
  • opakowanie serka ricotta
  • średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • opakowanie sosu Basilico firmy Łowicz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 350 ml mleka
  • 1/3 szklanki startego parmezanu lub mozarelli
  • sól, pieprz
  • przyprawy do beszamelu - 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, szczypta gałki muszkatułowej, listek laurowy, sól, pieprz


Odmrażamy szpinak. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i czosnek, dodajemy odciśnięty z wody szpinak, podsmażamy przec chwilę, odstawiamy i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy ricottę, przyprawiamy, mieszamy, odstawiamy.
Sos Łowicza otwieramy :)
Robimy beszamel - w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy, wlewamy połowę mleka (zimne!), wrzucamy przyprawy i mieszając doprowadzamy do wrzenia, dolewamy mleka do doprowadzenia sosu do konsystencji budyniu. Gdyby pojawiły się grudki (nie mają prawa się pojawić, jeżeli daliście zimne mleko i cały czas mieszaliście) wystarczy sos przetrzeć przez sitko. Przyprawy wyjmujemy i przystępujemy do robienia lazanii - w żaroodpornym naczyniu układamy warstwami makaron i każdy z sosów, ostatnie warstwy to makaron, gruba warstwa beszamelu i ser.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.

Smacznego!







Drugą warstwę lazanii stanowił taki sos jak na zdjęciu - Sos włoski Basilico Łowicza.



Kilka słów od producenta - sosy włoskie Łowicz to linia produktów premium przygotowana specjalnie z myślą o amatorach włoskiej kuchni poszukujących gwarancji wysokiej jakości
i najlepszych składników. Sosy włoskie Łowicz zawierają aż do 175 gramów pomidorów na 100 gramów produktu. To bogactwo pomidorów  oraz klasycznych włoskich dodatków: bazylii – w sosie Basilico, papryczki chilli – w Arrabiacie oraz oliwek i kaparów – w sosie Puttanseca składa się na ich wyjątkowy smak. 
Przygotowane z naturalnych składników Sosy włoskie Łowicz, zamknięte w eleganckim szklanym opakowaniu wyróżniającym się na półce sosów, opatrzonym białą etykietą, to produkt dla wszystkich wielbicieli prawdziwego włoskiego smaku. Sosy Arrabbiata, Puttanesca i Basilico nie zawierają sztucznych barwników. Tradycyjny sposób przygotowania – wekowanie – gwarantuje zachowanie wyjątkowych wartości smakowych. 
Dzięki Sosom włoskim Łowicz każdy może wybrać się w kulinarną wycieczką po słonecznej Italii, a przy okazji zaproponować pyszny i zdrowy posiłek dla całej rodziny, którego przygotowanie zajmie tylko chwilę. 


Niech moje danie będzie inspiracją dla Was w wymyślaniu potraw w konkursie na moim blogu, o którym usłyszycie już jutro :)






4 komentarze:

  1. Taka lasagne to danie w sam raz dla mojej siostry - wielbicielki szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam ale takiej ciapki jak nam kiedyś w szkole dawali bym nie tchnęła :(

      Usuń
  2. Ładnie i smakowicie wygląda mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...