niedziela, 11 maja 2014

Osso buco in bianco czyli duszona gicz wołowa lub cielęca na biało


Osso buco in bianco to przepis zaczerpnięty z niezwykle apetycznej książki "Dwaj łakomi Włosi" autorstwa Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo.
Osso bucco to dosłownie "kość z dziurą", w której jest szpik. W oryginale jest to kawałek cielęcego podudzia, u mnie zamiast cielęciny była młoda 16-miesięczna wołowina rasy Limousine.


Składniki dla 4 osób:


  • 4 kawałki giczy wołowej
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 2-3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3-4 liście laurowe
  • łyżka klarowanego masła
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2-3 szklanki bulionu wołowego
  • gałązka rozmarynu


Mięso umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać marchewkę (również pokrojoną w kostkę), seler tak samo pokrojony, dodać wino, zagotować, dodać liście laurowe i rozmaryn, mięso i dusić pod przykryciem ok. 3 godziny aż mięso będzie miękkie, sprawdzając od czasu do czasu czy płyn nie wyparował i ewentualnie dolewając bulionu.
W oryginale podawane z risotto milanese, ja podałam z ryżem basmati.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Zapraszam do mnie!

    Dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...