środa, 8 maja 2013

Muffiny z kardamonem i jabłkami - recenzja "Smaków z Fjällbacki"


W ramach współpracy z portalem polska-gotuje.pl dostałam kolejną książkę do recenzji - "Smaki z Fjällbacki".
Dwoje przyjaciół - Camilla Läckberg - szwedzka pisarka bestsellerowych kryminałów, której hobby jest gotowanie + Christian Hellberg - jeden z wybitniejszych szwedzkich szefów kuchni = to nie mogło się nie udać. 


A dodatkowo przyjaciół połączyła miłość do rodzinnego miasta Fjällbacki, które słynie z najlepszych w Szwecji ryb i skorupiaków i liczy jedynie (poza sezonem oczywiście) niespełna tysiąc mieszkańców. Tak więc książka ta jest nie tylko hołdem złożonym przez Camillę jej ojcu, który zaraził ją pasją do gotowania ale też kolejnym już peanem na temat Fjällbacki, w której rozgrywają się wszystkie jej kryminały.

Królują przepisy na dania rybne, owoce morza, dania proste, łatwe i przyjemne. Wykonane z niewielkiej ilości świeżych składników, w sam raz na nadchodzący sezon spotkań z przyjaciółmi na dworze czy przy grillu. Ja zaraz po zakończeniu budowania ogrodu i kupnie grilla, biorę się za wypróbowywanie wielu z nich.
O postępach będę Was informować na bieżąco :)




Co do uwag technicznych - szkoda, że wydawca nie skorygował użytych miar i pozostawił nieużywane w Polsce dl (1 dl = 100 ml), a przecież można je było spokojnie przeliczyć...

Z książki przygotowałam jedno danie - muffinki z kardamonem i jabłkami.

Składniki:

  • 300 ml mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 ml cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 100 ml wody
  • 2 jabłka
nadzienie:

  • 2 jabłka
  • 100 ml orzechów laskowych
  • 50 ml cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier puder do posypania


Mąkę wymieszać z kardamonem i proszkiem do pieczenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Jajka wymieszać z wodą i z jabłkami startymi na drobnej tarce. Wymieszać jajka, mąkę i masło i porozkładać do foremek na muffinki.
Przygotować nadzienie - wymieszać pokrojone jabłka, posiekane orzechy, cukier i cynamon. Ponadziewać muffinki. 
Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Tak, wiem, że nie są podobne do tych na zdjęciu w książce, ale nie mam pojęcia czemu :(



Autor - Camilla Läckberg i Christian Hellberg
Tytuł - Smaki z Fjällbacki
Tytuł oryginału - Smaker Frän Fjällbacka
Wydawnictwo - Czarna Owca
Liczba stron - 176
Liczba przepisów - 75




P.S. Uważajcie - Fjällbacka wciąga - ja padłam ofiarą kryminałów Camilli, przeczytałam już prawie wszystkie (została mi tylko "Fabrykantka Aniołków") a nasz duet wydał już kolejną książkę kucharską, na którą nie mogę się doczekać...


3 komentarze:

  1. Srednio zachęcająca..400 ml cukru???Na pewno znajdzie sie milion innych książek nie komercyjnych jak ta i z lepszymi przepisami..Pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co to są książki niekomercyjne? Chętnie zapoznam się z przykładami ;) zwłaszcza tymi lepszymi od książek "komercyjnych"

      Usuń
  2. Dziękuję za udział w książkowej akcji! :) Pozdrawiam serdecznie

    www.smakiemsietoczy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...