poniedziałek, 27 maja 2013

Tarta na ziołowym cieście z wędzoną makrelą


Sposobem na przemycenie ryby wędzonej okazało się zrobienie na obiad tarty z jej udziałem, dzieciaki nie zorientowały się, że jedzą tę fuj rybę :)

Składniki na formę o średnicy 29 cm.


Ciasto kruche

  • 250 g mąki (u mnie krupczatka)
  • 150 g zimnego masła
  • duża szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • łyżka ziół prowansalskich


Wypełnienie



  • 1 wędzona makrela

  • 4 jajka 
  • szklanka śmietany
  • pęczek dymki
  • 1 małe chili
  • sól, pieprz do smaku



Zagnieść kruche ciasto (ciasto kruche zagniatamy szybko łącząc skladniki, nie wyrabiamy za długo), owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Ciastem wyłożyć formę i ponakłuwać widelcem.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 min, pieczemyy je na złoty kolor. 
UWAGA - ciasto po upieczeniu koniecznie trzeba wystudzić, żeby nie nasiąknęło farszem/sosem.
Rybę bardzo dokładnie obieramy ze skóry i ości i dzielimy na małe kawałki. Dymkę i chili bez pestek drobno siekamy. W misce mieszamy śmietanę, jajka, solimy i pieprzymy do smaku.
Rybę wykładamy na dobrze przestudzony spód, równomiernie rozkładamy na niej dymkę i chili i wylewamy na całość mieszaninę jajek i śmietany. Wkładamy do piekarnika na grzanego do 180 stopni na jakieś 35-40 min, po wyjęciu studzimy ok. 10 minut i dopiero kroimy.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Takie proste, a na pewno pyszne! :) Od jakiegoś czasu chodzi za mną jakaś tarta :) Może Twoja?

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz na wiosenną wyprawę :)

    https://sweetandchili.wordpress.com/2013/05/15/konkurs-piknikowy/

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba uzylam zlej smietany, bo farsz jest plynny :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy 4 jajkach nie ma prawa pozostać płynny… może zbyt krótko się piekła? Poza tym tartę zawsze należy chwilę potrzymać przed krojeniem, żeby się zsiadła...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...