poniedziałek, 8 grudnia 2014

Sztuka mięsa upieczona w korzennym piwie na kapuście kiszonej


Zostałam zaproszona do wypróbowania w kuchni nowego piwa Książęcego Chlebowo Miodowego z dodatkiem miodu lipowego. Postanowiłam upiec w nim mięso, tzw. sztukę mięsa…
Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu:


Składniki:

  • ok. 1 kg wołowiny (u mnie mostek)
  • butelka piwa Książęce Chlebowo Miodowe
  • 1/4 kg kiszonej kapusty
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 10 goździków
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • sól, pieprz do smaku


Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i naszpikować goździkami. W brytfannie ułożyć kapustę, na niej mięso i zalać piwem. Dodać anyż i cynamon, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na ok. 3 godziny (w zależności od rodzaju i wielkości kawałka mięsa, należy je po prostu piec do miękkości). Podawać wraz z pieczoną kapustą i butelką piwa :)

Smacznego!





Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Chlebowo Miodowe w ramach konkursu kulinarnego „Książęce Mistrzostwa Smaku – Chlebowo Miodowe”.

1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...