poniedziałek, 15 grudnia 2014

Barszcz czerwony czysty


Bardzo prosty barszcz, praktycznie robi się sam…


Składniki dla 4 osób:



  • 1,5 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • listek laurowy
  • łyżka klarowanego masła
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku


Buraki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości, czyli ok. 1 godzinę.
W tym czasie z podanych warzyw ugotować bulion warzywny (ok. 2 litry). Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle. Doprawić sosem rybnym, pieprzem do smaku. Buraki ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Włożyć do garnka, zalać bulionem, gotować 30 minut i odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia barszczyk podgrzać (nie gotować bo ściemnieje) i doprawić octem oraz solą i pieprzem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...