wtorek, 17 czerwca 2014

Laxpudding czyli zapiekanka z łososiem


Od wielu miesięcy jestem fanką szwedzkich kryminałów i jak na prawdziwą fankę przystało, muszę czasami ugotować coś, o czym czytałam i co jedli bohaterowie moich powieści…


Składniki dla 4 osób:


  • 300 - 400 g filetu z łososia norweskiego
  • 500 - 600 g ziemniaków
  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • garść siekanego koperku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku


Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Wystudzone obrać i pokroić w plastry. Łososia umyć, zdjąć skórę, pokroić na plasterki. Żaroodporną formę do zapiekania nasmarować masłem, układać w niej warstwami na przemian ziemniaki i łososia, przyprawiając solą i pieprzem każdą z warstw. Ostatnią warstwę ułożyć z ziemniaków. Jajka rozbełtać z mlekiem, delikatnie posolić, zalać masą zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 30 - 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika polać roztopionym masłem wymieszanym z posiekanym koperkiem.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. uwielbiam szwedzkie kryminały te pisane i te kręcone a za kuchnia skandynawską wprost przepadam! zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. ślinotok ;) połączenie tych smaków jest niesamowite, sama zrobiłam, sama jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to był genialny obiad! dzieciakom uszy sie trzęsły i wsunęły wszystko marząc o dokładce :) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...