niedziela, 10 czerwca 2012

Najłatwiejsze ciasto świata - ucierane z truskawkami


Już sama nie pamiętam ile razy wracałam do tego ciasta, zmieniam dodawane owoce, czasem robię z mąki pełnoziarnistej, a tym razem zamiast śmietany dodałam maślanki truskawkowej... i co? wyszło bardziej puszyste i szybciej zniknęło z talerza niż zwykle :)



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka maślanki truskawkowej
  • 3/4 szklanki cukru (jak dajemy słodkie owoce trzeba ograniczyć ilość cukru)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. pół kg truskawek
  • cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy maślankę i olej i miksujemy ok 5 min., dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm smarujemy masłem lub odrobiną oleju, posypujemy kaszą manną, wylewamy ciasto, układamy na nim owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut, wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.



Jest pycha :)




8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...