piątek, 8 czerwca 2012

Nie ma to jak własne ogórki małosolne


Nic tak nie cieszy jak własne przetwory, kupne ogórki nigdy nie będą tak dobre jak własne, dlatego jak tylko jest możliwość, nastawiam swoje...


Składniki:

  • 2 gliniane garnki
  • 1,5 kg drobnych ogórków
  • 2 litry wrzątku
  • 2 łyżki czubate soli
  • główka czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • gałązki kopru
  • liście chrzanu

Ogórki myjemy, odcinamy końcówki, układamy w słojach przekładając gałązkami kopru, liśćmi chrzanu, wkładamy chrzan i przekrojoną na pół główkę czosnku.
Do wrzątku wsypujemy sól, zalewamy ogórki, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 2-3 dni.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wow , ja dziś też miałam ogóreczki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieważne jak wyjdą i tak są najlepsze, prawda?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...