czwartek, 7 czerwca 2012

Gośka robi pstrąga




Pstrąg z grilla - przepis Gośki

Po pysznej przekąsce jaką były szparagi, na rozbudzony apetyt proponuję zdrową rybkę. Ja akurat bardzo lubię grillowanego pstrąga z koperkiem, cytryną, masełkiem i czosnkiem. Prosty a jaki pyszny.

Składniki:
  • dwa wypatroszone pstrągi 
  • pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • cytryna
  • masło
  • odrobina Vegety 

Pstrąga po przywiezieniu ze sklepu płuczemy. Żeby w razie czego usunąć wszystko co mogło pozostać po patroszeniu  Ja osobiście preferuję świeżego pstrąga ale oczywiście można użyć też mrożonego, którego wcześniej po prostu rozmrażamy. 
Koperek siekamy, czosnek  i cytrynę kroimy w plasterki. Masło również kroimy w centymetrowej szerokości plasterki. Do dwóch ryb powinny wystarczyć około 4 plasterki. 
Brzuch ryby lekko posypujemy Vegetą, wkładamy połowę koperku, około 3-4 plastry cytryny, dwa plastry masła i plastry czosnku. Rybę z wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną Vegety.  Z drugą rybą robimy to samo. Wkładamy w ruszt do pieczenia ryby na grillu i układamy na grillu. Ryba będzie gotowa po około 15 minutach. Kiedy skórka jest lekko zarumieniona, a masło rozpuszczone. 

Smacznego !




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też, i jak nie wiele mu potrzeba :)

      Usuń
  2. Super rybka,często kupuje w Lidl świeżutkiego pstrąga na grilla i robię w foli ale muszę spróbować bez foli,tak jak pani.Rybka wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio też kupowałam pstrąga w Lidlu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...