wtorek, 12 czerwca 2012

Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką


Składniki na ok 16 bułeczek:

  • 500g mąki
  • 40g drożdży
  • szklanka mleka
  • 80g rozpuszczonego masła
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • pół kg truskawek
  • 1 jajko do smarowania bułeczek

kruszonka:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki


Z drożdży, łyżeczki cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przewiewów na ok. 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, resztę mleka, jajko i cukier. Wyrabiać przez ok. 10 minut i dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiać kolejne 10 minut.  Ciasto nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
W tym czasie z podanych składników wyrobić kruszonkę i odstawić do lodówki, zimne masło można posiekać, rozdrobnić palcami lub zetrzeć na tarce, ma powstać grudkowata kruszonka :)
Z wyrośniętego ciasta uformować wałek, podzielić go na mniej więcej 16 części, każdą część rozpłaszczać, układać na papierze do pieczenia (nie za gęsto, bo jeszcze urosną), w środku formować dołek i napełniać go pokrojonymi na połówki lub ćwiartki truskawkami i posypywać kruszonką. Ja układałam po 5 bułeczek na blaszce.
Nie zapomnijcie tylko posmarować bułeczek rozmąconym jajkiem, ja zapomniałam, dlatego są takie matowe :(
Bułeczki pieczemy w temperaturze 170 stopni, każdą partię przez 35 minut.




6 komentarzy:

  1. Pyszny widok!
    Truskawki są bardzo fotogeniczne.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja już rozpaczam, że za chwilę się skończą... :(

      Usuń
  2. świetne, może spróbuję niedługo takie zrobić

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...