piątek, 8 maja 2015

Makaron kokardki z łososiem i szpinakiem


Bardzo lubię makarony, a szczególnie te z sosami, które można przygotować w czasie gotowania się makaronu :)


Składniki dla 4 osób:


  • opakowanie makaronu kokardki , u mnie Lubella
  • ok. 30 dag surowego łososia
  • 1/2 kg świeżego szpinaku lub 1/2 paczki mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 - 2 szalotki
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 25 dag mascarpone
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła klarowanego
  • 4 - 5 łyżek tartego parmezanu


Mastaw wodę na makaron i gotuj go według zaleceń producenta.
W tym czasie na maśle i oliwie podsmaż posiekaną szalotkę lub czosnek, możesz dać, w zależności od upodobań, mniej lub więcej zarówno cebuli jak i czosnku. Dodaj szpinak (świeży lub mrożony, ale wcześniej odmrożony i wyciśnięty). Po ok. 2 - 3 minutach dodaj łososia podzielonego na cząstki, podsmaż przez minutę i wrzuć ser. Wymieszaj pogotuj ze 2 minuty i do sosu dodaj ugotowany al dente makaron.
Posyp parmezanem i podawaj!

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Lubię wykorzystywać makaron kokardki do dań :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...