niedziela, 3 maja 2015

Rabarberkaka czyli szwedzkie ciasto z rabarbarem


Lekkie, puszyste i szybkie do przygotowania ciasto. Nie wymaga proszku do pieczenia. I do tego ta chrupiąca skorupka na górze, mniammm...
Przepis pochodzi ze Szwecji jak Ikea, więc nie może być trudne :)

Składniki:



  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 400 g rabarbaru


Jajka ubijam mikserem z cukrem na puszystą masę, delikatnie wmieszuję mąkę. Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układam pokrojony rabarbar, układam masło krojone w wiórki nożem do sera i posypuję cukrem.
Piekę w temp. 175 stopni przez 50 - 55 minut (najlepiej zrobić test suchego patyczka),
Podaję jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi.

Smacznego!





Rabarbarowa rewolucja

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...