sobota, 12 kwietnia 2014

Biały sernik z musem truskawkowym


Pomysł na ten sernik zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku, gdzie znalazłam przepis na biały sernik z musem czekoladowym - tutaj oryginał, ale jakoś w trakcie tak mi się odechciało czekolady i postanowiłam pójść w owoce :)

A sernik jest biały, bo nie daje się do niego całych jaj tylko same białka…

Składniki na tortownicę 24 cm:



  • 1 kg sera mielonego na sernik
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 białka
  • sok z cytryny
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • kubek kwaśnej śmietany
  • łyżka cukru pudru
  • 1 kg mrożonych truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Zmiksować na gładką masę ser, mąkę ziemniaczaną, skondensowane mleko, białka jaj, sok z cytryny i aromat waniliowy. Wlać masę do tortownicy i piec w temperaturze 175 stopni przez 35 minut. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, wyjąć sernik z pieca, wylać na niego śmietanę i piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Rozmrożone truskawki zmiksować z cukrem, podgrzać ale nie doprowadzać do wrzenia, dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości soku, dokładnie wymieszać, lekko ostudzić i ciepłą masę wylać na sernik. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, o ile dacie radę tyle czekać :)

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...