czwartek, 3 kwietnia 2014

Sernik czekoladowo-orzechowy na zimno według Nigellissimy


Gotowanie z Nigellissimą czas zacząć!
Książkę dostałam już straaasznie dawno temu, przygotowywałam się, żeby z nią zacząć gotować dłuuugo, pogotowałam, porobiłam zdjęcia i jeszcze dłużej czekałam, żeby zacząć pisać. Ale ufff, w końcu mi się udało i zaczynam od razu z przytupem - na początek sernik, którego nie uda się zepsuć, bo się go nie piecze!
Oczywiście odrobinę go zmodyfikowałam, a co!


Składniki na tortownicę 24cm:

  • opakowanie ciastek owsianych, najlepiej z czekoladą
  • słoik (400g) Nutelli
  • 50g miękkiego masła
  • szklanka posiekanych orzechów laskowych
  • 250g białego mielonego sera o temp. pokojowej
  • 250g mascarpone o temp. pokojowej


Miękkie masło miksujemy z pokruszonymi ciastkami, łyżką Nutelli i 1/4 orzechów. Masą wylepiamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Sery miksujemy z Nutellą na gładką masę, delikatnie wylewamy całość na przygotowany spód. Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i wysypujemy równiutką warstwą na masę serową i hop do lodówki. Teoretycznie powinien tam stać całą noc, ale ja już przećwiczyłam, że po 4 godzinach już nadaje się do jedzenia :)

Smacznego!





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...