czwartek, 27 listopada 2014

Likier kawowy


Nigdy się nie bawiłam w przyrządzanie nalewek, likierów czy innych alkoholowych eliksirów, a w tym roku szaleję, zrobiłam już 2 nalewki (z pędów sosny i malinową) a teraz likier!

Składniki:

  • 1 l mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 0,25 l spirytusu
  • 5 - 6 łyżek rozpuszczalnej kawy
  • szklanka cukru

Przepis zaczerpnęłam z bloga ABC Mojej Kuchni - tutaj.

Zmiksowałam mleko z cukrem i kawą w blenderze a potem wolnym strumieniem wlewałam spirytus. Po uzyskaniu gładkiego płynu przelałam do butelek. Wyszło mi dwie butelki po 0,5 l i jedna 0,25 l.

Ja swój trzymam w lodówce, podobno po tygodniu już jest dobry, ja próbowałam na drugi dzień i był wyśmienity :)

Smacznego!


Prezenty na Mikołajki

2 komentarze:

  1. Przepis fatalny!!!!!!kawa się nie miksuje dobrze bo zostały gródki i cukier też jest wyczuwalny!!! Porażka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne… mi się wszystko doskonale połączyło, bez grudek...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...