sobota, 1 listopada 2014

Sztuka mięsa (wołowina) w sosie chrzanowym


Tradycyjnie na niedzielę gotuję rosół, najczęściej drobiowy z prawdziwej wiejskiej kury, ale tym razem wyszedł wołowy. Bo miałam ochotę na sztukę mięsa w sosie chrzanowym :)


Składniki dla 4 osób:



  • kilogramowy kawałek wołowiny np. pręgi 
  • 2 - 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie

Sos

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka rosołu
  • szklanka śmietanki
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, cukier do smaku

Mięso umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać warzywa, podpieczoną cebulę, przyprawy i gotować do miękkości, czyli jakieś 2 godziny.
Przygotować sos - na  patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć chwilkę, dodać rosół i śmietankę, pogotować chwilkę, zestawić z ognia. Dodać chrzan, doprawić cytryną, solą i cukrem.
Sztukę mięsa najczęściej podaje się z ziemniakami i buraczkami, u mnie akurat była z kaszą gryczaną i mizerią.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...