sobota, 28 grudnia 2013

Karkówka do chleba, idealna...


Karkówka schab, indyk... wielokrotnie próbowałam upiec coś do chleba, żeby uniknąć kupowania wędlin w sklepie, ale zawsze wychodziło mi suche i łykowate... Tym jednak razem się udało :)

I szybciutko podaję Wam przepis...



Składniki:


  • 1,5 kg karkówki
  • 2 duże cebule
  • główka czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • malutka gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • szklanka czerwonego wina
  • sól, pieprz do smaku


Karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć cebulą i czosnkiem pokrojonymi w plastry oraz posiekanymi ziołami. Skropić olejem, przykryć i odstawić na noc lub minimum 6 godzin do lodówki.
Po tym czasie wlać do naczynia wino i wstawić je do zimnego piekarnika, nastawić piekarnik na 150 stopni i piec przez 2 godziny. Wystudzić i kroić do chleba. Pyszne z chrzanem albo ćwikłą :)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie, uwielbiam taką karkówkę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna karkóweczka, aż ślinka cieknie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...