Martwiły się inne kaczki:
"Co będzie z takiej dziwaczki?"
Aż wreszcie znalazł się kupiec:
"Na obiad można ją upiec!"
Pan kucharz kaczkę starannie
Piekł, jak należy, w brytfannie,
Lecz zdębiał obiad podając,
Bo z kaczki zrobił się zając,
W dodatku cały w buraczkach.
Taka to była dziwaczka!
Moja na szczęście nie zamieniła się w zająca…
Składniki dla 2 osób:
- 2 kacze piersi
- 3 średniej wielkości buraki
- średnia cebula
- 2 łyżki rodzynek
- 1/2 szklanki wina
- łyżka klarowanego masła
- łyżka czerwonego octu winnego
- łyżeczka brązowego cukru
- sól, pieprz do smaku
Piersi oczyścić, posolić, popieprzyć i odłożyć na bok.
Buraki umyć, obrać, pokroić na niezbyt duże kawałki, podsmażyć na maśle, dodać cebulę pokrojoną w piórka, rodzynki, zalać winem i dusić do pół miękkości.
Kaczkę usmażyć na patelni grillowej po mniej więcej 5 minut na każdej ze stron. Mięso odłożyć na 3 minuty żeby odetchnęło i pokroić na plastry.
Buraczki doprawić octem i cukrem, podać razem z kaczką.
Smacznego!
pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń