poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kaczka Dziwaczka, cała w buraczkach...


Martwiły się inne kaczki: 
"Co będzie z takiej dziwaczki?" 

Aż wreszcie znalazł się kupiec: 
"Na obiad można ją upiec!" 

Pan kucharz kaczkę starannie 
Piekł, jak należy, w brytfannie, 

Lecz zdębiał obiad podając, 
Bo z kaczki zrobił się zając, 
W dodatku cały w buraczkach. 

Taka to była dziwaczka!


Moja na szczęście nie zamieniła się w zająca


Składniki dla 2 osób:



  • 2 kacze piersi
  • 3 średniej wielkości buraki
  • średnia cebula
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki wina
  • łyżka klarowanego masła
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz do smaku


Piersi oczyścić, posolić, popieprzyć i odłożyć na bok.
Buraki umyć, obrać, pokroić na niezbyt duże kawałki, podsmażyć na maśle, dodać cebulę pokrojoną w piórka, rodzynki, zalać winem i dusić do pół miękkości.
Kaczkę usmażyć na patelni grillowej po mniej więcej 5 minut na każdej ze stron. Mięso odłożyć na 3 minuty żeby odetchnęło i pokroić na plastry.
Buraczki doprawić octem i cukrem, podać razem z kaczką.

Smacznego!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...