poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pełnoziarniste spaghetti z oliwkami i anchois


Kolejny przepis z książki Nigellissima i zarazem kolejny na szybką i prostą kolację dla dwojga...



Składniki dla 2 osób:


  • 200-250g pełnoziarnistego makaronu
  • 10 oliwek bez pestek (w przepisie zielone, ja dałam czarne)
  • 10 filecików anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (ja nie miałam, dałam pestki słonecznika)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • skórka starta z połówki cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zmiksuj pozostałe składniki, uważaj tylko na sól, bo anchois są już słone, po odcedzeniu dolej do nich ok. 1/4 szklanki wody z gotowania (nie wylewaj reszty!) i ponownie zmiksuj. Połącz z makaronem, jakby był za suchy dolej trochę wody z makaronu.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...