czwartek, 31 lipca 2014

Dżem z owoców leśnych z kardamonem


Składniki:

  • 1 kg malin
  • 1/2 kg jagód
  • 1/2 kg cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu 
Owoce przebieramy, bardzo delikatnie opłukujemy, wrzucamy do wysokiego garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, może być z pestkami, później je wyciągniemy a w pestkach jest pektyna, mieszamy i zostawiamy na godzinę, dając owocom puścić sok. Po tym czasie ustawiamy garnek na malutkim ogniu, gotujemy godzinę, od czasu do czasu mieszając. Następnego dnia rano gotujemy znowu godzinę, jeżeli nie osiągnie jeszcze pożądanej gęstości, po ostudzeniu czyli np. wieczorem gotujemy kolejną godzinę. Jeżeli jest za kwaśny, dosładzamy do smaku, dodajemy kardamon, gotujemy 5 minut. Bardzo gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Ja dżemu z dużą ilością cukru nie pasteryzuję.
Z podanych ilości wyszły mi 3 słoiczki, jak na zdjęciu.

Smacznego!


Przetwory

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...