środa, 16 stycznia 2013

Pomidorowa ekspresowa zupa krem


Czasami zupę trzeba zrobić szybko...

Składniki dla 4 osób:


  • 3 średniej wielkości pomidory
  • puszka pomidorów pelati, czyli bez skórki :)
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść bazylii
  • 3-4 kromki bagietki
  • wywar warzywny ok. 1 l
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku


Pomidory świeże obieramy ze skóry i drobno kroimy usuwając środki. Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Wrzucamy pomidory świeże i z puszki, chwilę podsmażamy. Dodajemy wywar i gotujemy przez 20-30 minut, wrzucamy pokrojoną bagietkę i bazylię, gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy a potem przecieramy przez sitko. Gdyby zupa była za rzadka, można dodać jeszcze bagietki. Podajemy na talerzu udekorowane śmietaną.


Zupę przygotowałam na warsztatach Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...