sobota, 5 stycznia 2013

Zupa cebulowa z serową grzanką


Zupa francuskiej biedoty teraz podawana w knajpach niemal całego świata, sycąca, rozgrzewająca, a dodatkowo zrobiona z... cebuli...

Składniki dla 4 osób:


  • 0,5 kg cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 0,5 - 0,75 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 4 większe lub 8 małych kromek bułki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki tartego sera gruyere
  • sól, pieprz do smaku


Cebulę pokroić w piórka.
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, jak zacznie się karmelizować dodajemy cebulę, posypujemy mąką i podsmażamy przez ok 2-3 minuty. Dodajemy wino, chwilę podgotowujemy  wlewamy bulion, wsypujemy tymianek oskubany z jednej gałązki. Gotujemy ok. 30 minut, potem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby za mocno nam się wygotowała, możemy dodać więcej bulionu. Generalnie zupa powinna być dość gęsta.
Grzanki podpiekamy w piekarniku, wyjmujemy, smarujemy obranym i lekko rozgniecionym ząbkiem czosnku, posypujemy serem i jeszcze chwilę zapiekamy.
Zupę wlawamy do małych miseczek, wkładamy po 1 lub 2 grzanki, dekorujemy pozostałym tymiankiem i podajemy.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Joanno! Zupa wspaniała, taką wersję właśnie lubię:)
    Częstuję się i pozdrawiam:)
    Pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zupkę cebulową do tego stopnia, że jak tylko dzisiaj na Twoją spojrzałam to już wiedziałam co będzie na obiad. :)
    Pozdrawiam!
    Renata

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...